Salam Maal Hijrah,
Sempena Maal Hijrah ini, ummialya teringin pula nak mencuba resepi blueberry cheese tart. Ummialya amik resepi dari sini...blog favourite ummialya. Suka sangat tengok foto2 masakan Mat Gebu. Dah banyak resepi dia yang ummialya buat..alhamdulillah jadik. Cuma untuk tart yang ummialya buat ni, terpaksa adjust sikit bahan2nya sebab macam lembik sikit masa mengadunnya tu dan ada bahan2 yang tak ada kat dapur ummialya. Bak kata Mat Gebu..terpaksa menderhakakan resepi.Lagi satu ummialya tak guna kulit lemon sebab takde. Ni resepi yang ummialya guna untuk tart ini.
Bahan-bahan :
Pastri
125 g butter ( didadu )
40 g gula halus
1/2 biji telur A
250 g tepung gandum
1 ct esen vanila
Fillings:
250 g cream cheese
60 g gula halus
20 g mentega
100 ml susu cair ( takde whipped cream )
1 biji telur A
blueberry fillings secukupnya.
Cara menyediakan PASTRI : Campurkan tepung dengan gula, Gaul dan ramas butter dengan tepung tadi sehingga jadi serbuk roti. Masukkan telur yang dipukul dengan vanila. Adun sehingga adunan lembut dan tidak melekat. Bulatkan doh dan Balutkan dengan plastik dan sejukkan dalam peti ais kira-kira 20 minit.
Keluarkan dari peti ais doh tersebut, digelek dan diletakkan atas acuan. Kemaskan bahagian tepi acuan. Cucuk doh dengan garfu dan letakkan aluminium foil. Atas aluminium foil itu, letakkan kacang @ beras untuk dijadikan pemberat supaya doh tak naik ketika dibakar. Bakar selama 15 minit dengan suhu 180C.
Selepas itu, keluarkan aluminium foil, dan bakar lagi selama 10 minit.
INTI : Putar semua bahan kecuali blueberry fillings sehingga licin.
Untuk menyediakan TART : Masukkan inti kedalam acuan dan sudukan blueberry fillings dan lorekkan hujung sudu untuk dibuat corak. Bakar pada suhu 150C selama 15 minit.
Pastri
125 g butter ( didadu )
40 g gula halus
1/2 biji telur A
250 g tepung gandum
1 ct esen vanila
Fillings:
250 g cream cheese
60 g gula halus
20 g mentega
100 ml susu cair ( takde whipped cream )
1 biji telur A
blueberry fillings secukupnya.
Cara menyediakan PASTRI : Campurkan tepung dengan gula, Gaul dan ramas butter dengan tepung tadi sehingga jadi serbuk roti. Masukkan telur yang dipukul dengan vanila. Adun sehingga adunan lembut dan tidak melekat. Bulatkan doh dan Balutkan dengan plastik dan sejukkan dalam peti ais kira-kira 20 minit.
Keluarkan dari peti ais doh tersebut, digelek dan diletakkan atas acuan. Kemaskan bahagian tepi acuan. Cucuk doh dengan garfu dan letakkan aluminium foil. Atas aluminium foil itu, letakkan kacang @ beras untuk dijadikan pemberat supaya doh tak naik ketika dibakar. Bakar selama 15 minit dengan suhu 180C.
Selepas itu, keluarkan aluminium foil, dan bakar lagi selama 10 minit.
INTI : Putar semua bahan kecuali blueberry fillings sehingga licin.
Untuk menyediakan TART : Masukkan inti kedalam acuan dan sudukan blueberry fillings dan lorekkan hujung sudu untuk dibuat corak. Bakar pada suhu 150C selama 15 minit.
mcm besttttt.....
ReplyDelete