Monday, December 6, 2010

GULAI TEMPOYAK IKAN KEMBUNG


Salam sejahtera,

Tengahari tadi abah ummialya teringin nak makan ikan kembung masak tempoyak. Masakan yang amat senang. Minggu lepas masa berkunjung ke umah mak teh di Jerantut, mak teh beri sebalang tempoyak. Selang 3 hari lepas balik dari Jerantut, mak teh telah kembali ke rahmatullah. Itu lah tempoyak terakhir yang dibuat oleh arwah mak teh.

Bahan-bahan:

3 ekor ikan kembung saiz besar

10 biji cili api ( ditumbuk )

2 batang serai ( diketuk )

beberapa tangkai daun kesom
1 biji timun

5 sudu besar tempoyak
air secukupnya

garam
serbuk perasa

Cara menyediakannya: Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan biar kuahnya mendidih. Masukkan garam dan serbuk perasa. Setelah ikan masak dan timun agak lembut, bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment